tannlegeskrekk oslo

Tannlegeskrekk Oslo

Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk, eller odontofobi, er en form for intens frykt, redsel, angst eller sterk nervøsitet knyttet til å besøke tannlegen eller motta tannbehandling. Det kan variere i alvorlighetsgrad fra person til person, fra mildt ubehag til fullstendig panikk slik at man ikke får utført nødvendig tannbehandling. Ca. 20% har tannlegeskrekk i Oslo.

For noen blir det en ond sirkel, hvor man avbestiller timene sine for tannbehandlingen fordi man er nervøs og gruer seg gang på gang. Til slutt får man kanskje så vondt at man må gå, og da har man kanskje uutholdelige smerter. Da er det lett å forbinde tannlegebesøket med noe vondt og ubehagelig, og det er dette som er så vanskelig med de som har tannlegeskrekk. Da blir det alltid vondt å gå til tannlegen!

På tide med en tur til tannlegen?

Hos oss kan du bestille tannlegetime på kort varsel.

Tannlegeskrekk Oslo

Har du tannlegeskrekk og bor i Oslo? Det er mange tannleger i Oslo som behandler pasienter med tannlegeskrekk. Men det er stor variasjon på hvordan tannlegeskrekk pasienter blir behandlet av tannlegen! Noen pasienter føler at de ikke blir hørt eller sett av tannlegen og tannhelsepersonalet.

Flere tannleger har kanskje tett program, og ikke nok tid. Da blir det stress, som fører til rask og upersonlig behandling, som kan virke negativt for en pasient med tannlegeskrekk som trenger tid, og føle seg forstått og ivaretatt. Mange tannleger er kanskje ikke så tålmodige, og stopper ikke behandlingen hvis pasienten med tannlegeskrekk gjør tegn for å ta en pause. Da er det lett å føle tannbehandlingen som et overgrep, og at pasienten mister kontrollen.

Årvoll Tannhelse i Oslo har mange pasienter med tannlegeskrekk. Hvis du bor i Oslo og har tannlegeskrekk er du velkommen. Vi har lang erfaring med behandling av pasienter med tannlegeskrekk. Helt fra den første telefonsamtalen vil du føle deg trygg og ivaretatt. Vi spør alltid om pasienten har noen bekymringer, enten med tanke på prosedyrer, smerte, eller for eksempel økonomi. Dette er viktig å avklare på forhånd, slik at vi på Årvoll Tannhelse kan være forberedt og ta hensyn til bekymringen. Hvis du har tannlegeskrekk, vil du bli mottatt og ivaretatt med en gang. Vi tar oss alltid tid til en prat først, for å bli litt kjent, dersom det er første besøk. Dette skaper tillitt og trygghet for pasienten, og det er svært viktig for pasienter med pasienter med tannlegeskrekk.

Av og til er det behov for beroligende midler før behandling, og dette kan avtales, men da er det en forutsetning at pasienten blir kjørt av andre til klinikken. Vi setter alltid opp lengre tilgjengelig tid for pasienter med tannlegeskrekk! Det er fordi det er viktig at pasienter med tannlegeskrekk har behov for god forklaring, og det tar kanskje lenger tid for pasienten å bli klar før tannlegen på Årvoll Tannhelse kan starte behandlingen. Vi bedøver på en skånsom måte, slik at pasienten ikke får smerte. Vi passer på at sprøyten ikke er synlig for pasienten, og bruker den korteste sprøytespissen, da vi vet at det er mange som har sprøyteskrekk, og det å se sprøyten kan gjøre det verre. Vi dekker også til brettet med instrumenter før start, slik at tang, skalpell eller andre spisse ting ikke er synlig. En tannhelsesekretær vil alltid stå ved pasientens side, for å gi omsorg, støtte, og kanskje en hånd å holde i hvis det blir behov. Tannlegen stopper alltid av og til for å høre om alt går bra.

På tide med en tur til tannlegen?

Hos oss kan du bestille tannlegetime på kort varsel.

Tannlegeskrekk behandling

Det er viktig å håndtere tannlegeskrekk på en hensiktsmessig måte, da det kan føre til at en person unngår nødvendig tannbehandling, noe som kan forverre tannhelseproblemene over tid. Her er noen tips som kan hjelpe med å håndtere tannlegeskrekk:

Finn en fast tannlege: For å føle seg trygg hos tannlegen anbefales det å finne en tannlege man finner kjemien med og går fast til. Da blir man etter hvert godt kjent og tannlegen får kjennskap til hva som er en utløsende faktor for tannlegeskrekken og tannlegen kan unngå å trigge disse punktene. Hvis man hele tiden går til forskjellig tannlegekontorer vil det alltid bli ukjent, nytt og fremmed. Ved at man finner en fast tannlege slipper man å forklare sin bekymring, redsel og tannlegeskrekk før hvert møte.

Finn en forståelsesfull tannlege: Prøv å finne en tannlege som er erfaren med pasienter som har tannlegeskrekk. De vil være mer tålmodige og forståelsesfulle med tanke på dine behov og bekymringer.

Kommuniser med tannlegen: Snakk åpent om din tannlegeskrekk. Dette vil tillate tannlegen å tilpasse behandlingen og ta hensyn til dine følelser. Snakk med tannlegen om hva som gjør deg redd, slik at tannlegen kan unngå dette dersom mulig.

Ta med en støtteperson: Å ha noen med deg under tannlegebesøket kan gi deg ekstra støtte, trygghet og komfort. Det kan være foreldre, ektefelle, venn eller for eksempel en kollega du føler deg trygg på.

Prøv avslapningsteknikker: Dyp pust, meditasjon eller avspenningsøvelser kan hjelpe deg med å roe nervene før og under tannbehandlingen. Noen liker å ha Air-pods for å lytte til musikk, slik at man ikke hører lyder av boret.

Avtale kortere avtaler: Be tannlegen om å planlegge kortere behandlingsøkter, slik at du kan ta pause om nødvendig. Evt. avtal lengre timer, slik at man får gjort mest mulig på samme gang, for å slippe å grue seg i forkant av tannlegebesøket.

Spør om beroligende midler: I noen tilfeller kan tannlegen gi deg beroligende midler for å hjelpe deg å slappe av under behandlingen.

Gradvis eksponering: Hvis mulig, prøv å gradvis øke eksponeringen for tannlegen. Start med enkle konsultasjoner før du går videre til mer omfattende tannbehandling.

Vurder terapi eller rådgivning: Noen ganger kan det være nyttig å gå til en terapeut eller rådgiver for å lære seg å håndtere tannlegeskrekk.

Belønn deg selv: Etter vellykkede tannlegebesøk, belønn deg selv!

På tide med en tur til tannlegen?

Hos oss kan du bestille tannlegetime på kort varsel.

Hvorfor får noen tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan være forårsaket av ulike faktorer. Enkelte kan ha hatt en dårlig opplevelse hos tannlegen, hvor det kanskje har vært svært smertefullt å ha fått utført tannbehandlingen. Andre er kanskje redd for at behandlingen skal være vond og smertefull, at bedøvelsen ikke skal virke godt, eller at det skal gjøre vondt etter tannbehandlingen. Noen er også generelt redd for alle medisinske prosedyrer, og tenker på hva som blir gjort når det utføres for eksempel kirurgi, blod, lukt og utstyr som blir brukt.

I enkelte tilfeller kan det være sexuell misbruk som ligger bak tannlegeskrekken-at man har følelsen av å ikke ha kontroll, ting i munnen, og at tannlege bøyer seg over en. Mange eldre eller “godt” voksne kan slite med tannlegeskrekk, pga tannbehandling da de var barn. Da ble det nok ikke lagt vekt på pedagogisk behandling, og mange ble behandlet under tvang og ikke hørt på av tannlegen hvis tannbehandlingen var smertefull.

Vi på Årvoll Tannhelse hører ofte at pasienter med tannlegeskrekk sier at skrekken kom fra de var barn. Tenner ble trukket uten at bedøvelsen virket, man måtte bli holdt fast under behandling eller “dratt” inn til tannlegen med makt. Sånn skal det ikke være, og det er en selvfølge at slike opplevelser setter spor.

Hvorfor er det viktig å bli kvitt tannlegeskrekk?

Husk at det er viktig å ta vare på tannhelsen din, og å overvinne tannlegeskrekk er et viktig skritt i den retningen. Hvis tannlegeskrekk hindrer deg i å få utført nødvendig tannbehandling, så du ikke får akutt vondt og smerter, bør du oppsøke hjelp fra en tannlege som har erfaring med å håndtere slike situasjoner. Vi på Årvoll Tannhelse har et mål og en visjon, om at alle våre pasienter skal føle seg trygge, ivaretatt, hørt, og med en god forståelse få utført nødvendig tannbehandling. Da slipper man som oftest å få akutte problemer, smerter og tannverk og kan kun gå på forebyggende undersøkelser med tannrens hos vår dyktige tannpleier.

Tannlegeskrekk refusjon

For noen få år tilbake kunne pasienter med dokumentert tannlegeskrekk få deler av den nødvendige tannbehandlingen dekket av Helfo. Denne ordningen ble det dessverre slutt på, og nå må pasienter med tannlegeskrekk betale alt selv. Unntaket er hvis man har andre tilstander eller diagnoser som gir rettigheter til refusjon fra Helfo. Årvoll Tannhelse har avtale med Helfo om direkteoppgjør, slik at du som pasient kun betaler din egenandel her. Årvoll Tannhelse tilbyr rentefri betalingsavtale, og tilpasser behandlingen etter betalingsavdragene, slik at pasientene får gjort nødvendig tannbehandling.

Akutt timebestilling hos tannlegevakt

Hos oss kan du bestille tannlegetime på kort varsel.

Har du tannverk og akutt behov for en undersøkelse, ber vi deg ringe oss så fort som mulig på 22 65 33 88. Vi tar imot alle typer pasienter, uansett om du har tannkjøttbetennelse, løse fyllinger, mistet en krone eller fått en skade.